Narrazioni e memorie di un’Italia divisa – Symposium en debat

Op 31 maart a.s., in het kader van de MasterLanguage cursus Narrazioni e memorie di un’Italia divisa, vindt het jaarlijkse symposium plaats waar de MA-studenten Italiaans van de UvA hun onderzoek presenteren (kijk het volledige programma onderaan deze post).

Na schrijver Antonio Scurati in 2015 en prof. Philip Cooke en prof. Ugo Perolino in 2016, is het dit jaar de beurt van prof. Alessandro Portelli en schrifster Paola Soriga om gast te zijn op het symposium.

Prof. Portelli (1942), hoogleraar Anglo-Amerikaanse Taal en Literatuur aan de Università degli Studi di Roma “La Sapienza”, heeft baanbrekend onderzoek gedaan op het gebied van oral history en over de Tweede Wereldoorlog en het verzet in Rome: verschillende boeken van Portelli zijn beschikbaar bij de UvA Bibliotheek, waaronder zowel de Italiaanse als de Engelse editie van L’ordine è già stato eseguito: Roma, le Fosse Ardeatine, la memoria, over de door de nazi’s gepleegde moordpartij in de Fosse Ardeatine (25 maart 1944, 335 doden).

Over het verzet in Rome gaat ook het debuutroman van schrijfster Paola Soriga (1979), Dove finisce Roma, uit 2012. La stagione che verrà, uit 2015, vertelt de verhalen van drie vrienden die – na een tijd elders in Italië te hebben gewoond – terug gaan naar Sardegna (Soriga is geboren in Uta, Cagliari) en elkaar weer treffen.

Samen met Monica Jansen (Universiteit Utrecht) en Maria Urban van de UvA, zullen Alessandro Portelli en Paola Soriga ook deelnemen aan het debat dat het Istituto Italiano di Cultura (Amsterdam, Keizergracht 564) organiseert op de avond van 31 maart: Geheugen van het verzet: getuigenissen, verhalen, vertellingen.

About blognostrumuva

blog voor de Collectie Romaanse Talen van de Universiteitsbibliotheek van de UvA (universiteit van Amsterdam)
This entry was posted in Bibliotheek, Italiaans. Bookmark the permalink.

One Response to Narrazioni e memorie di un’Italia divisa – Symposium en debat

  1. Pingback: Narrazioni e memorie di un’Italia divisa: Raccontare la giustizia | Blog Nostrum

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s