Open access en (de Italiaanse) Letteren

Enkele weken terug ontving ik een lijst nieuw verschenen boeken op het gebied van de Italiaanse taal- en letterkunde, en ik werd aangenaam verrast door het ontdekken dan een van de interessante titels op de lijst – Il nuovo romanzo: la narrativa d’avanguardia nella prima fase della postmodernità (1953-1973), van Federico Fastelli – was beschikbaar op de “Libreria open access” van de uitgever, Firenze University press, samen met ongeveer andere 300 boeken en 24 tijdschriften.

Een vergelijkbaar digitale platform voor open access boeken en tijdschriften heeft ook de Venetiaanse Edizioni Ca’ Foscari, waar het boek Televisionismo. Narrazioni televisive della storia italiana durante la Seconda Repubblica (red. Andrea Hajek, Monica Jansen en Maria Urban), eerder besproken op deze blog, binnenkort zal verschijnen.

pleiadi

Naast de websites van afzonderlijke universiteitsuitgevers en – wat betreft Italië – naast Pleiadi (landelijke open access platform voor Italiaanse universiteiten en onderzoeksinstellingen), bestaat ook een aantal internationale websites waar verschillende multidisciplinaire open access catalogi tegelijk doorzoekbaar zijn:

DOAB – Directory of open access books;

OAPEN – Open Access in Publishing in European Networks;

OpenDOAR – Directory of open access repositories.

Voor een overzicht van open access titels en uitgevers, kijk op de blog van Amerikaanse collega Jeffrey Beall: Scholarly open access: critical analysis of scholarly open-access publishing. Voor een up-to-date discussie rondom het fenomeen open access binnen de Humaniora, kijk naar het programma van het symposium Rushing to revolution? Open access models for Humanities journals, die de Universiteitsbibliotheek Utrecht en TS – Tijdschrift voor tijdschriftstudies organiseren op 17 oktober a.s.

About blognostrumuva

blog voor de Collectie Romaanse Talen van de Universiteitsbibliotheek van de UvA (universiteit van Amsterdam)
This entry was posted in Bibliotheek, Italiaans. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s