Manet van Montfrans geeft lezing in Museum Beelden aan Zee

Ter gelegenheid van het tentoonstellingsproject Grandeur. Franse beeldhouwkunst van Laurens tot heden presenteert Museum Beelden aan Zee een lezing van de romanist Manet van Montfrans, getiteld: Terug naar de oorsprong. Voorgeschiedenis en geschiedenis in de hedendaagse Franse literatuur. De lezing zal worden gegeven in museum Beelden aan Zee op donderdag 2 oktober aanstaande om 20.00 uur (meer details hier).

Tijdens de lezing zal Manet van Montfrans een uiteenzetting geven over een onderwerp dat ook wordt behandeld in haar recent verschenen publicatie Steltlopen door de tijd. Over geheugen en geschiedenis in de moderne Franse literatuur.

beelden aan zee

In de afgelopen drie decennia hebben Frankrijks onderaardse prehistorische kunstschatten – de rotswandschilderingen van Lascaux, Chauvet, Pech-Merle, Pincevent – een opvallende rol gespeeld in het verhalende proza van o.a. Jean Rouaud en Pierre Michon. Tijdens de lezing wordt ingegaan op de uitwerking van dit gegeven in het werk van Rouaud, met nadruk op zijn verhalenbundel Préhistoires (Gallimard, 2007) en roman De beloofde vrouw (La femme promise, Gallimard, 2009). In een vergelijking van Rouauds teksten met De hengelaars van Castelnau (La Grande Beune, Verdier, 1996) van Pierre Michon wil de spreekster laten zien hoezeer de visie van beide auteurs op de aard van de prehistorische samenlevingen en de functie van de rotsschilderingen verschilt. Tot slot zal zij aangeven hoe deze visies zich verhouden tot de interpretaties van enkele schrijvers die Rouaud en Michon op dit gebied zijn voorgegaan, Georges Bataille en Maurice Blanchot.

Mw. dr. M.A.E. van Montfrans-van Oers is romanist en is gespecialiseerd in hedendaagse Franse literatuur. Sinds 2009 is ze als gastonderzoeker verbonden aan de leerstoelgroep Moderne Europese Letterkunst van de UvA. Daarnaast is ze voorzitter van het bestuur van de Stichting van Romanisten aan Nederlandse Universiteiten.

Foto van Museum Beelden aan zee komt uit de website www.visitthehague.com.

About blognostrumuva

blog voor de Collectie Romaanse Talen van de Universiteitsbibliotheek van de UvA (universiteit van Amsterdam)
This entry was posted in Frans. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s