Ronald de Rooij bespreekt Melandri

melandriAfgelopen zaterdag verscheen in het dagblad Trouw een recensie van de nieuwe roman van Francesca Melandri Più alto del mare  van de hand van Ronald de Rooij, docent bij de UvA .

Melandri’s eerste roman Eva dorme, die speelt tegen de achtergrond was het Tiroolse verzet in de tijd van Mussolini,  was ook in Nederland zeer succesvol.

Haar nieuwe roman, in het Nederlands verschenen onder de titel  Hoger dan de zee, speelt zich af in de “anni di piombo”, eind jaren zeventig. Het vertelt het verhaal van Paolo, vader van een terrorist, en Luisa wier man twee moorden heeft gepleegd, die een bezoek brengen aan hun naasten in een streng bewaakte gevangenis op een eiland.  Door een storm brengen ze gedwongen de nacht op het eiland door. Zo komen ze nader tot elkaar en vinden troost voor het verdriet dat ze al die jaren met niemand konden delen. Zoals de Rooij schrijft  “Liefdevol beschrijft Melandri hoe deze vergeten slachtoffers van het geweld van hun naasten in elkaars nabijheid zichzelf een beetje terugvinden, hun waardigheid, zelfvertrouwen en het vermogen om lief te hebben. Zo wordt het bezoek aan het grimmige gevangeniseiland onverwacht een hoopvol nieuw begin.”
Hoger dan de zee werd genomineerd voor de Premio Campiello 2012.

About blognostrumuva

blog voor de Collectie Romaanse Talen van de Universiteitsbibliotheek van de UvA (universiteit van Amsterdam)
This entry was posted in Italiaans. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s