Presentatie v/d vertaling van Calderón de la Barca

calderon

Calderón in het Nederlands vertaald

Tijd: zondag, 16 december, 1.30 p.m.
Plaats: café restaurant, Kapitein Zeppos
Toegang: 8,00 €, studenten 6,00 €

De volgende bijeenkomst van La Tertulia zal gewijd zijn aan het toneelstuk A secreto agravio, secreta venganza van Spaanse  dramaturg Pedro Calderón de la Barca (1600-1681). Erik Coenen, verbonden aan de Universidad Complutense de Madrid, vertaalde dit werk onlangs in het Nederlands. Tijdens de bijeenkomst zal hij zijn vertaling presenteren en nader ingaan  op het genre en het  bijzondere belang van dit drama.
De vertaling is uitgekomen bij de Papieren tijger te Breda onder de titel Geheime wraak voor een geheime krenking.

Geheime wraak voor een geheime krenking (ca. 1628), is in de loop der eeuwen fel aangevallen omdat het toneelstuk strijdig zou zijn met de christelijke dan wel burgerlijke moraal, of met de neoklassieke regels van de goede smaak. Maar de uitzonderlijke dramatische en poëtische kwaliteiten van deze “Spaanse Othello” zijn onweerlegbaar gebleven.
Hispanist Erik Coenen, die zijn vertaling heeft voorzien van een verhelderend nawoord, vertaalde eerder van Calderón diens meesterwerk Het leven is droom en het tragische Liefde na de dood, een dramatisering van een historisch conflict tussen twee etnisch-religieuze gemeenschappen.

Bron: Papieren Tijger, La Tertulia.

Na een leven vol heldendaden in dienst van zijn koning hangt de Portugese edelman Don Lope de Almeida zijn zwaard aan de wilgen om de Castiliaanse Doña Leonor te huwen. Maar de eer roept hem naar Afrika, waar de Portugese adel bij Alcazarquivir zal worden afgeslacht; en de verschijning van een Castiliaanse edelman in zijn huis doet hem het ergste vermoeden over de trouw van zijn kersverse echtgenote. Hij neemt daarom een verschrikkelijke beslissing die hij zal uitvoeren zonder een krimp te geven.

About blognostrumuva

blog voor de Collectie Romaanse Talen van de Universiteitsbibliotheek van de UvA (universiteit van Amsterdam)
This entry was posted in Spaans. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s