Prijzenweek in Frankrijk

Net zoals andere jaren was het de tweede week van november weer prijzenweek in Frankrijk. De belangrijkste literaire prijzen werden uitgereikt.

 

Op maandag 5 november werd de Prix Femina toegekend aan Patrick Deville voor Peste et Choléra (Seuil), de roman eerder dit jaar al met de Prix du roman Fnac werd bekroond. Het boek behandelt het leven van de Zwitserse dokter en wetenschapper Alexandre Yersin, die in 1894 in Hongkong de pestbacil ontdekte.

De volgende dag was het de beurt aan Emmanuelle Pireyre om een prijs in ontvangst te nemen. Zij  kreeg de Prix Médicis voor Féerie générale (Éditions de l’Olivier). Deze roman, waarin werkelijkheid en fictie door elkaar lopen, is opgebouwd als een collage van verhalen. Verschillende stijlen en registers wisselen elkaar af: verhalende stijl, introspectie, spreektaal, sms, e-mails, rap …

De prix Goncourt 2012 ging op 6 november naar Jérôme Ferrari voor Le sermon sur la chute de Rome (Actes Sud). De roman speelt zich af in een Corsicaans dorpje waar twee filosofie studenten een bar overnemen. Vol idealisme beginnen ze aan hun werk, maar al snel mondt hun utopie uit in een nachtmerrie. In juni 2013 verschijnt  de Nederlandse vertaling bij De Bezige Bij.

Op 6 november werd ook de Prix Renaudot uitgereikt. Scholastique Mukasonga ontving deze prijs voor Notre-Dame du Nil (Gallimard). De schrijfster is afkomstig uit Ruanda, waar ze ontsnapte aan de massamoord op de Tutsi’s. Haar roman speelt zich af in haar geboorteland, in afgelegen meisjeskostschool. De leerlingen zijn daar door hun ouders heen gestuurd om ze ver van wereldse verleidingen te laten opgroeien opdat ze hun maagdelijkheid zullen bewaren.

Voor intervieuws met de auteurs 

Patrick Deville presenteert Peste & choléra

Emmanuelle Pireyre presenteert Féerie générale

Intervieuw met Jérôme Ferrari

About blognostrumuva

blog voor de Collectie Romaanse Talen van de Universiteitsbibliotheek van de UvA (universiteit van Amsterdam)
This entry was posted in Frans. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s