Scripties onder de loep: La sopravvivenza dell’umanità nel Lager

Primo Levi

Sanne Schraa sloot onlangs haar Bachelor Italiaanse Taal en Cultuur af met een scriptie over de roman Se questo è un uomo van Primo Levi. De volledige titel luidt:  La sopravvivenza dell’umanità nel Lager : Una ricerca sulla dignità umana nella testimonianza “Se questo è un uomo” di Primo Levi.
Begeleider was Dr. Ronald de Rooij.

Op verzoek van Blog Nostrum schreef Sanne een samenvatting:

“In het tweede jaar van mijn bachelor Italiaanse taal en cultuur, tijdens het vak ‘Film en literatuur na 1945’, werd mijn interesse gewekt door het prachtige boek Se questo è un uomo van de Italiaanse schrijver Primo Levi. In 1944 werd hij, als jood en partizaan, gedeporteerd naar het vernietigingskamp Auschwitz, dat hij wist te overleven. Na een gevangenschap van ongeveer 14 maanden en vervolgens de terugreis (beschreven in zijn boek La tregua) besloot Levi zijn gebeurtenissen op te schrijven. De Holocaust heeft altijd enorm veel indruk op mij gemaakt, en van alle boeken (vooral getuigenissen) die ik over dat onderwerp heb gelezen, heeft het boek van Levi absoluut de meeste indruk op mij gemaakt.

In zijn boek overdenkt Levi het gedrag en de menselijke eigenschappen van de mens in de meest extreme en onmenselijke omstandigheden van Auschwitz. Het leek mij interessant onderzoek te doen naar het overleven van humaniteit en menselijke waardigheid in juist die omstandigheden, beschreven door Levi. Uit mijn onderzoek zijn verschillende vormen van humaniteit naar voren gekomen die ieder een belangrijke rol hebben gespeeld in het proces van overleven van Levi in Auschwitz.

Ik ben mijn onderzoek gestart buiten Auschwitz, in het doorgangskamp Fossoli in Italië, waar Levi samen met vele andere Italianen werd opgesloten voor het transport naar Polen. Het menselijke wordt hier gepresenteerd door het feit dat het kamp zich buiten Auschwitz bevindt, in de menselijke wereld. Daarnaast zorgde de Italiaanse sfeer in het kamp voor een onderling vertrouwen tussen de, voornamelijk, Italiaanse gevangenen. In Auschwitz vinden we humaniteit terug in het menselijk gedrag en in het behouden van hun menselijke waardigheid in een aantal belangrijke personages. De rol van cultuur en literatuur is van groot belang geweest voor Levi: hierdoor wist hij zijn identiteit als Italiaan en als chemicus (zijn beroep voor de deportatie) terug te winnen. We kunnen zeggen dat zonder deze menselijke aspecten Levi het Lager nooit zou hebben overleefd. “

About blognostrumuva

blog voor de Collectie Romaanse Talen van de Universiteitsbibliotheek van de UvA (universiteit van Amsterdam)
This entry was posted in Italiaans. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s