Aanwinst: Les lieux de l’extrême contemporain : Orte des französischen Gegenwartsromans

Het werk van auteurs als Jean Echenoz, Jean-Philippe Toussaint, Christian Oster, François Bon, Jean Rolin is gesitueerd in wat de Franse etnoloog Marc Augé betitelde als non-lieux –  grote steden en hun banlieues, overvolle stations, drukke luchthavens,  eenvormige supermarkten  -,  onpersoonlijke plaatsen waar het doorsnee individu  zich al snel verloren voelt.  Hun beschrijving van deze  voor onze huidige samenleving zo karakteristieke plekken staat centraal in de bijdragen aan de bundel Les lieux de l’extrême contemporain : Orte des französischen Gegenwartsromans . Het is een  invalshoek die heeft gezorgd  voor een  levendige staalkaart van de hedendaagse Franse literatuur.  

De bundel, onder redactie van Timo Obergöker, is het resultaat van een colloquium dat in november 2009 werd gehouden aan  de Johannes Gutenberg-Universität te Mainz. Het  was het eerste van een reeks van drie congressen en maakt deel uit van een project dat onder de naam ‘LociLitt’ wordt gerealiseerd, onder auspiciën van de Onderzoeksgroep IPSE van de Universiteit van Luxemburg (Prof. Sylvie Freyermuth).  Het tweede  congres vindt plaats in november 2012, in Luxemburg.  

Manet van Montfrans van de UvA  schreef de bijdrage ‘Non-lieux, nom de lieu, lieu de mémoire. “La Clôture” de Jean Rolin’, waarin zij laat zien hoe Rolin in deze tekst persoonlijke geschiedenissen vermengt met de grote Geschiedenis: het levensverhaal van de bewoners van de armoedige, ongure buurt die de boulevard Ney scheidt van de boulevard périphérique, en dat van een van de maarschalken van Napoleon, Michel Ney. Roemloze en roemruchte levens komen samen in wat zij gemeen hebben, de ondergang. Ney, soldaat van de Revolutie en van het Keizerrijk, ‘Brave des braves’, werd op 7 december 1815 door de royalisten gefusilleerd.

About blognostrumuva

blog voor de Collectie Romaanse Talen van de Universiteitsbibliotheek van de UvA (universiteit van Amsterdam)
This entry was posted in Bibliotheek, Frans. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s