Aanwinst: Odeporica e dintorni

Emanuele Kanceff, docent Franse geschiedenis aan de Facoltà di Lettere e di Lingue van de Universiteit van Turijn, kreeg bij zijn afscheid een feestbundel aangeboden met als titel: Odeporica e dintorni : cento studi per Emanuele Kanceff  (5 dln.)

Voor deze bundel  is een thema gekozen dat Kanceff zeer na aan het hart ligt: reizen.  Hij publiceerde regelmatig over dit onderwerp en was de oprichter van het C.I.R.V.I. (Centro Interuniversitario di Ricerche sul Viaggio in Italia). Dit instituut heeft nu ook de publicatie van het Festschrift, dat 2.000 pagina’s beslaat, op zich genomen.

Vrienden, collega’s en medewerkers uit heel Europa hebben een honderdtal artikelen geschreven over reizen in Italië.
Eén van de bijdragen is van de hand van Dina Aristodemo, vroeger universitair hoofddocent bij Italiaanse Taal- en Letterkunde. Haar artikel  Nel Levante ligure: da Arthur a Corinna van Schendel,gaat over het regelmatige verblijf van Arthur van Schendel en zijn familie in Sestri  Levante, tussen het eind van de jaren twintig en de jaren zestig van de vorige eeuw. Dina Aristodemo richt haar aandacht niet alleen op de schrijver zelf, die  in Sestri vele van zijn romans schreef terwijl hij afzijdig hield van de lokale bevolking, maar later door de oorlog gedwongen werd in de heuvels met hen samen te leven. Zij schrijft ook over zijn dochter Corinna, docente Italiaans en vertaalster (o.a. van Huizinga’s Homo ludens), die hoofdpersoon in twee Italiaanse romans is geworden. Als trait d’union tussen de Italiaanse en Nederlandse cultuur,  heeft Corinna  ook een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de serie foto’s over Sestri van Emmy Andriesse  (aan deze serie is in 2005 een tentoonstelling gewijd),  van het boek over de Italiaanse Rivièra van Cas Oorthuys en van het boek met tekeningen De vissers van Sestri van de kunstenares Maaike Braat.

Zie voor de publicaties van Kanceff  in de collectie van de UvA de catalogus.

About blognostrumuva

blog voor de Collectie Romaanse Talen van de Universiteitsbibliotheek van de UvA (universiteit van Amsterdam)
This entry was posted in Bibliotheek, Italiaans. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s