Speciale avond over Muhammad Ali op 7 juni in de bibliotheek van het P.C. Hoofthuis

Twee lezingen, een documentaire en een tentoonstelling bieden verdieping in de maatschappelijke en politieke betekenis van een ongewone American hero.

Naar aanleiding van zijn 70e verjaardag wil de bibliotheek van de P.C. Hoofthuis aandacht besteden aan de maatschappelijke en politieke betekenis van Muhammad Ali met een speciale avond op donderdag 7 juni. Eduard van de Bilt (LEI) en Ruud Janssens (UvA) zijn uitgenodigd om dit onderwerp te belichten en debatteren met de aanwezigen.Het programma sluit af met de vertoning van een documentaire. Tevens zal in de bibliotheek vanaf 28 mei een tentoonstelling te zien zijn.

 Omstreden figuur

Muhammad Ali is een fascinerend figuur: een buitengewoon wereldkampioen bokser, die zijn kolossale kracht niet alleen gebruikte in de ring om zijn opponenten te verslaan, maar in de media om de Status Quo op zijn kop te zetten. Zijn omstreden openbare uitbarstingen en zijn bekering tot de Islam maken van de oorspronkelijke Cassius Clay een van de meest intrigerende personages uit de vorige eeuw.

Programma:

 18:00 Inloop

18:15 Eduard van de Bilt, docent Amerikanistiek aan de Universiteit van Leiden “Boksen voor de Nation of Islam: Muhammad Ali en Malcolm X”.

19:00 Ruud Janssens, hoogleraar Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam “Hoe Mohammed Ali de Grootste werd: boxen, dichten, geloof en burgerrechten”.

19:45 Vragen/discussie

20:00 – 21:30 Vertoning Oscar winnende documentaire “When We Were Kings” (1996) Duur: 89 min. De film wordt ingeleid door Marko Petrovic (Universiteitsbibliotheek).

Speciale Avond:      

Donderdag,  07 juni 2012, 18:00 uur

P.C.Hoofthuis bibliotheek (Spuistraat 134, Amsterdam)

Borrel aanwezig. Gratis Toegang, reserveren via: baliepch-uba@uva.nl

 Eduard van de Bilt gaat tijdens zijn lezing ‘Boksen voor de Nation of Islam: Muhammad Ali en Malcolm X’ in op de beslissing van Cassius Clay om lid te worden van de Nation of Islam (NOI) juist op het moment waarop Malcolm X zich daarvan losmaakte.  Zijn keuze en negatieve opmerkingen over Malcolm, mogen opmerkelijk heten gezien de rol die Malcolm X in zijn leven speelde en de overeenkomsten tussen hem en Malcolm. 

Hoe Mohammed Ali de Grootste werd: boxen, dichten, geloof en burgerrechten’ is de titel van de lezing van UvA hoogleraar Ruud Janssens, die Ali’s persoonlijkheid en uitdagend gedrag “compleet met rapteksten voordat rap een muziekvorm werd” analyseert en hoe dit gedrag bijdroeg tot zijn meer dan levensgrote persoonlijkheid.  

About blognostrumuva

blog voor de Collectie Romaanse Talen van de Universiteitsbibliotheek van de UvA (universiteit van Amsterdam)
This entry was posted in Bibliotheek. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s