Spui25: NU! Algerije na 50 jaar onafhankelijkheid

In de serie Nieuwsbericht Uitgelicht (NU!) spreken en debatteren geesteswetenschappers in SPUI25 over actuele onderwerpen. Dit keer over 50 jaar onafhankelijkheid in Algerije.

Onder leiding van Fouad Laroui spreekt Ieme van der Poel over het lot van de Algerijnse joden na de onafhankelijkheid. Désirée Schyns gaat in op de verwerking van de Algerijnse oorlog in de hedendaagse Algerijnse literatuur en Niek Pas schetst de reactie op de Algerijnse oorlog in de Nederlandse pers.

Op 18 maart 1962, nu 50 jaar geleden, tekende president De Gaulle de Verdragen van Évian. Hiermee kreeg Algerije na acht jaar onafhankelijkheidsstrijd zelfbeschikkingsrecht. De Gaulle stond tijdens zijn presidentschap onder grote druk om dit zelfbeschikkingsrecht tegen te houden omdat veel Fransen Algerije als Frans grondgebied beschouwden en niet als een kolonie. Om een einde te maken aan de Algerijnse oorlog had De Gaulle echter geen andere keuze dan het land de onafhankelijkheid toe te staan. De Algerijnse oorlog is voor veel Algerijnen en Fransen nog steeds een beladen onderwerp. De gewelddadige strijd tussen de Algerijnse bevrijdingsbewegingen onderling [FLN en MNA] en tegen de Algerijnen die aan de kant van Frankrijk vochten, heeft in het land zijn sporen nagelaten. Generaal Aussaresses wordt in 2002 in Frankrijk nog beschuldigd van oorlogsmisdaden omdat hij de martelpraktijken van de Fransen tijdens de Algerijnse oorlog toegeeft en verdedigt. Op deze avond wordt er vanuit verschillende invalshoeken gesproken over de Algerijnse oorlog.
(bron: website Spui25)

Plaats: Spui 25-27, 1012 WX  Amsterdam.
Tijd Donderdag 26 april 2012, 20.00 – 21.30 uur.
Toegang gratis, aanmelden verplicht.

About blognostrumuva

blog voor de Collectie Romaanse Talen van de Universiteitsbibliotheek van de UvA (universiteit van Amsterdam)
This entry was posted in Bibliotheek, Frans. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s