Aanwinst: Koopmans’ editie van ‘Le recueil de Florence’

De  collectie Frans is verrijkt met Le recueil de Florence : 53 farces imprimées à Paris vers 1515,  een kritische editie van één van de belangrijkste collecties Franse ‘farces’.  Deze kritische editie van de middeleeuwse kluchten is bezorgd door UvA docent  Jelle Koopmans.

De editie toont een fascinerende wereld die tot op heden nooit direct met de ‘farce’ geassocieerd werd – en een type toneelpraktijk dat merkwaardig modern aandoet. Drie-en-vijftig toneelstukken in één enkele bundel: met één per week is het een jaar rond – en de annotatie verandert op een vrij radicale manier onze visie op middeleeuws toneel – dat eigenlijk niet middeleeuws is“, aldus Koopmans.

Le Recueil de Florence werd in 1928 in Italië ontdekt, maar was daarna lange tijd spoorloos. Veel onderzoekers dachten zelfs dat de bundel verloren gegaan was. Gelukkig is dit legendarische werk kort geleden weer opgedoken.

Jelle Koopmans spreekt over een “jongensdroom” die uitkomt: “Na lang detective-werk, en dat is iets anders dan wetenschap, ben ik erin geslaagd de bundel terug te vinden in een privé-collectie”. Hij geeft toe dat dat tegelijkertijd een ”nachtmerrie‘ betekende: “dan ligt er de verantwoordelijkheid om er ook een kritische editie van te maken, maar dat is voor dit soort zeer obscure teksten niet altijd gemakkelijk“.

Maar het resultaat van al deze inspanningen mag er zijn. In tegenstelling tot de transcriptie van Gustave Cohen uit 1949, komt Koopmans’ editie met aanvullende informatie over datering, locaties en contexten.

About blognostrumuva

blog voor de Collectie Romaanse Talen van de Universiteitsbibliotheek van de UvA (universiteit van Amsterdam)
This entry was posted in Bibliotheek, Frans and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Aanwinst: Koopmans’ editie van ‘Le recueil de Florence’

  1. Pingback: Médaille de la ville de Tours voor Jelle Koopmans « Blog Nostrum

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s