Proustlezing in het Institut Français des Pays-Bas

In samenwerking met het Institut Français des Pays-Bas organiseert de Nederlandse Proustvereniging op zaterdag 10 maart een lezing. Edward Bizub zal spreken over zijn boek  L´« autre moi » de Proust: entre Ruskin et le docteur Sollier. Bizub, momenteel onafhankelijk onderzoeker, heeft diverse publicaties over Proust en Beckett op zijn naam staan.

Volgens Proust is een boek het voortbrengsel van “een ander ik”. In Op zoek naar de verloren tijd is sprake van een dubbel discours, aan de ene kant literair, beïnvloed door met name Ruskin, aan de andere kant wetenschappelijk. Dit laatste komt voort uit de psycho-therapeutische kuur die Proust volgde bij dokter Sollier in Boulogne-sur-Seine. Deze kuur is van beslissend belang geweest voor het ontstaan van de Recherche. Dokter Sollier was een prefreudiaan, hij praktiseerde de “persoonlijkheidsregressie”, uitgaande van de splijting van het bewustzijn – een verschijnsel dat indertijd veel besproken werd door filosofen als Taine en Ribot. Maar het werd het eerst klinisch geobserveerd door artsen, met name door de vader van de auteur, Adrien Proust. Dit begrip is nauw verwant met de onwillekeurige herinnering van Proust.
(bron website Institut Français des Pays-Bas)

Institut Français
Vijzelgracht 2 A Amsterdam
Zaterdag 10 maart, 15.00 uur

Een bespreking van het boek van Bizub, van de hand van Manet van Montfrans, is te vinden in de Academische Boekengids (ABG 83, 2010).

About blognostrumuva

blog voor de Collectie Romaanse Talen van de Universiteitsbibliotheek van de UvA (universiteit van Amsterdam)
This entry was posted in Frans and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s