Aanwinst: Los tebeos de posguerra

Vooral voor de stripliefhebber is veel plezier te beleven aan Los tebeos de posguerra, een nieuwe aanwinst van de bibliotheek Spaans. Maar het is ook interessant voor wie belangstelling heeft voor het Spanje van kort na de Burgeroorlog.

De rijk geïllustreerde uitgave van het Ministerio de Cultura verscheen ter gelegenheid van een expositie in het Palacio Episcopal, Salamanca, december 2010-januari 2011. Deze tentoonstelling presenteert een overzicht van de Spaanse strip in de jaren veertig en vijftig. Tegelijkertijd geeft  het een beeld van ontwikkelingen in de Spaanse maatschappij.

De strips die verschenen tussen het einde van de Spaanse Burgeroorlog en het einde van de Tweede Wereldoorlog laten vooral de standpunten zien van het nieuwe regime en staan ook voor het gedachtengoed van de Katholieke kerk. Als Spanje in 1945 niet toegelaten wordt tot de Verenigde Naties en het land in een isolement raak heeft dat gevolgen voor de levensomstandigheden van de bevolking. In die tijd verschijnen de eerste strips met voorzichtige sociale kritiek.

In de jaren 50-55 voeren propaganda voor de koude oorlog en enthousiasme voor de aanwezigheid van de Verenigde Staten in Europa de boventoon in de Spaanse strip. Daarna doet de moderne tijd haar intrede: de stad wordt een steeds belangrijker element en er verschijnen steeds meer politieverhalen en science fiction in stripvorm.

(bron: Ministerio de Educación, Cultura y Deporte)

About blognostrumuva

blog voor de Collectie Romaanse Talen van de Universiteitsbibliotheek van de UvA (universiteit van Amsterdam)
This entry was posted in Bibliotheek, Spaans and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s