Aanwinsten: tweemaal Metronome van Lorànt Deutsch

De Nederlandse kranten waren enthousiast toen de Nederlandse vertaling verscheen van Metronome van Lorànt Deutsch.  In dit boek vertelt Deutsch de geschiedenis van Frankrijk aan de hand van de namen van de Parijse metrostations.  

De recensent van de Volkskrant schrijft: “Het boek is een stortvloed van wetenswaardigheden, details en vreemde geschiedenissen, opgedist met het enthousiasme van de oprechte amateurhistoricus.” (bron Volkskrant 9 juli 2011)

Pieter Steinz van het NRC heeft een paar kanttekeningen:  “De opzet is geweldig, je vliegt door het boek heen, met de snelheid van een metronoom op prestissimo. Jammer genoeg is Deutsch’ stijl niet erg subtiel; zijn tekst wemelt van de uitroeptekens en zijn zinnen doen af en toe een beetje kinderlijk aan, hoewel dat ook zou kunnen liggen aan de vertaling, waar het Frans nog een beetje doorheen schemert. De Nederlandse editie van Métronome is sowieso eigenaardig; niet alleen bevat het boek geen enkel kaartje, zelfs ontbreekt het lijnenplan van de Parijse metro. Wie dat soort broodnodige informatie mist en ook graag wat beelden van de genoemde koningen en kerken ziet, kan zich wenden tot de Métronome illustré die inmiddels in Frankrijk is verschenen; een vrolijk boek met foto’s en tekeningen waarvan vooral kinderen kunnen genieten – als Frans tenminste hun moedertaal is” (bron NRC 29-07-2011)

Beide Franse edities zijn nu in de bibliotheek PCH-Huis aanwezig:  Métronome : l’histoire de France au rythme du métro parisien en Metronome illustré.
Op de website van Bol.com  is een inkijkexemplaar te vinden van de Nederlandse vertaling.

About blognostrumuva

blog voor de Collectie Romaanse Talen van de Universiteitsbibliotheek van de UvA (universiteit van Amsterdam)
This entry was posted in Bibliotheek, Frans and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s