Aanwinst: Proust et la Hollande

De laatste aflevering van Marcel Proust Aujourd’hui  is gewijd aan Proust en Nederland. Dit rijk geïllustreerde themanummer bevat de tekst van een aantal lezingen gegeven tijdens het gelijknamige symposium dat op 27 en 28 januari 2011 plaatsvond  in het Maison Descartes te Amsterdam.

Zo zijn er artikelen van Sjef Houppermans en van Annelies Schulte Nordholt van de Universiteit van Leiden over respectievelijk  Proust en de Nederlandse letterkunde, en over de literatuurwetenschapper Sem Dresden (1914-2002),  één van de eerste Nederlandse lezers van Proust. Verder bijdragen van de bekende Proust-specialist Luc Fraisse  en van Luzius Keller, de bezorger van de Duitse Recherche vertaling.

Ook Manet van Montfrans en Sabine van Wesemael van de UvA  leverden een bijdrage aan dit themanummer:

Het artikel van Sabine van Wesemael, Lire Proust aux Pays-Bas,  is gewijd  aan de receptie van Proust en zijn werk in Nederland. Zij gaat uitgebreid in op artikelen die tussen 1920 en 2010 zijn verschenen in dagbladen, weekbladen en literaire en culturele tijdschriften. Daarnaast behandelt ze ook de invloed van Proust op een aantal Nederlandse schrijvers  die A la Recherche du temps perdu kenden en waardeerden, zoals Simon Vestdijk en Cees  Nooteboom. Zo analyseert zij de reactie van de Nederlandse kritiek op het werk van Proust.

In haar bijdrage <<Les Hollande>> de Whistler chez Proust behandelt Manet van Montfrans  de rol van de schilderijen van  James Abbott McNeill Whistler in de Recherche.  De portretten en zeegezichten van deze Amerikaanse schilder, die model stond voor het personage Elstir, zijn in de literaire kritieken uitgebreid besproken, terwijl zijn ‘Hollandse” werk veel minder aandacht heeft gekregen. Proust kende die schilderijen en etsen van Whistler echter wel en Van Montfrans zoekt in de tekst van de Recherche naar de verwijzingen.

About blognostrumuva

blog voor de Collectie Romaanse Talen van de Universiteitsbibliotheek van de UvA (universiteit van Amsterdam)
This entry was posted in Bibliotheek, Frans and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s