Scripties onder de loep: La sfida al labirinto sessuale

Elio Baldi sloot zijn Bachelor Italiaanse Taal en Cultuur af met een scriptie over Italo Calvino. In zijn onderzoek gaat hij in op erotiek en seksualiteit in het werk van de Italiaanse schrijver en laat zien dat Calvino dit aspect op originele wijze in zijn romans verwerkte en er een persoonlijke invulling aan gaf.

Begeleider was Dr. Linda Pennings.

Voor Blog Nostrum schreef Elio Baldi een samenvatting:

Mijn scriptie betreft Italo Calvino en meer specifiek de seksualiteit in zijn werk. Italo Calvino is een van de beroemdste en meest invloedrijke Italiaanse schrijvers uit de twintigste eeuw en is dan ook al in ontelbare studies onder de loep genomen. Een sterk onderbelicht thema is echter de rol van erotiek in zijn werk. Calvino is altijd beschouwd als een aseksuele schrijver. In mijn scriptie heb ik dit beeld proberen te nuanceren.

Het uitgangspunt was daarbij dat eros bij Calvino weliswaar vaak subtiel of indirect wordt verbeeld, maar zeker niet afwezig is. In veel van zijn essays en boeken is een vorm van erotiek aan te treffen. Uit Calvino’s essays blijkt dan ook dat hij juist het belang onderkende van discussie over seksualiteit in literatuur. Hij vond dat door schrijvers vaak makkelijk en slordig met de verbeelding van erotiek werd omgesprongen, waardoor het verviel tot iets banaals of tot een karikatuur van de werkelijke seksualiteit.
Calvino verwerkt seksualiteit vrijwel altijd op originele wijze in zijn werken: daar waar de lezer seksualiteit zou verwachten is het afwezig of heel subtiel, maar op onverwachte momenten en in verrassende context is er juist wel erotiek. Calvino zoekt bijvoorbeeld erotiek in de ruimte, bij uiteenlopende diersoorten en in andere tijdperken of culturen. Op volstrekt eigen wijze probeert hij zo een vernieuwende vorm van erotiek in literatuur te presenteren, een vorm die zoveel mogelijk gevrijwaard blijft van clichés. In plaats van een aseksuele schrijver was Calvino dus in mijn ogen juist een schrijver die het thema van groot belang, er over theoretiseerde aan de hand van allerlei filosofen en schrijvers en er een heel persoonlijke literaire invulling van gaf. Erotiek in literatuur vormde voor Calvino een uitdaging die hij met zijn kenmerkende humor en lichtvoetigheid aan is gegaan vanaf het begin van zijn schrijverscarrière tot aan zijn dood.

(tekst Elio Baldi)

About blognostrumuva

blog voor de Collectie Romaanse Talen van de Universiteitsbibliotheek van de UvA (universiteit van Amsterdam)
This entry was posted in Italiaans and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s