Martinus Nijhoff Prijs naar vertaler Italiaans

De Martinus Nijhoff Prijs 2012 gaat naar Frans Denissen,  vertaler van Italiaanse literatuur.  Uit het persbericht van het Prins Bernhard cultuurfonds:

Amsterdam, 18 november 2011. Het Prins Bernhard Cultuurfonds kent de Martinus Nijhoff Prijs / Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Vertalingen 2012 toe aan Frans Denissen. Hij ontvangt deze prijs van 35.000 euro voor zijn vertalingen van Italiaanse literatuur naar het Nederlands. De uitreiking vindt plaats tijdens de landelijke vertaalmanifestatie ‘Nederland Vertaalt’ op 25 februari 2012.

Frans Denissen publiceerde in 1982 zijn eerste literaire vertaling uit het Italiaans; in 2011 verscheen zijn magnum opus, Gadda’s De leerschool van het lijden. In de tussenliggende drie decennia produceerde Denissen een vertaaloeuvre van uitzonderlijk niveau. Tot zijn vertalingen behoren de middeleeuwse klassieker Decamerone van Giovanni Boccaccio, proza van vooraanstaande 20e- eeuwse schrijvers als Leonardo Sciascia, Curzio Malaparte en Umberto Eco, de modernistische meesterwerken van Carlo Emilio Gadda en de grootse poëzie van Cesare Pavese en Eugenio Montale.

Uit het juryrapport:
Uit het vertaalwerk van Frans Denissen spreekt, behalve zijn precieze kennis van het Italiaans in al zijn jargons, registers en dialecten, ook zijn onmiskenbare schrijverschap. Hij weet aan de Nederlandse taal een buitengewone rijkdom en soepelheid te verlenen. Vanwege zijn zorgvuldig opgebouwde vertaaloeuvre, waarin de vertaler zich volledig heeft gericht op buitengewone literaire kwaliteit, heeft de jury van de Martinus Nijhoff Prijs unaniem besloten Frans Denissen aan te bevelen bij het bestuur van het Cultuurfonds, voor toekenning van de Martinus Nijhoff Prijs 2012. De jury bestond uit Ria van Hengel, Cees Koster, Linda Pennings, Annelies Schulte Nordholt en Willem Weststeijn (voorzitter).

Martinus Nijhoff Prijs / Nederland Vertaalt
De Martinus Nijhoff Prijs is de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor vertalers. De prijs wordt sinds 1955 jaarlijks door het Prins Bernhard Cultuurfonds toegekend. Op 25 februari 2012 organiseert het Cultuurfonds de landelijke vertaalmanifestatie Nederland Vertaalt en ontvangt Frans Denissen de prijs. Onderdeel van ‘Nederland Vertaalt’ is een vertaalwedstrijd. Geïnteresseerden kunnen vanaf nu deelnemen via www.nederlandvertaalt.nl. Inzendtermijn sluit 31 december 2011.
(Bron :  Prins Berhnard Cultuurfonds  persbericht)

Lees ook het interview in Knack.

About blognostrumuva

blog voor de Collectie Romaanse Talen van de Universiteitsbibliotheek van de UvA (universiteit van Amsterdam)
This entry was posted in Italiaans and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Martinus Nijhoff Prijs naar vertaler Italiaans

  1. Ik blijf het fantastisch vinden dat deze prijs bestaat. Frans Denissen, gefeliciteerd!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s