Weer een week van literaire prijzen in Frankrijk

Ook afgelopen week werden er in Frankrijk weer literaire prijzen uitgereikt.

       

Mathieu Lindon ontving op vrijdag 4 november de prix Médicis voor zijn roman Ce qu’aimer veut dire.  Deze autobiografische roman van Lindon is zowel een hommage aan zijn goede vriend, de wereldberoemde filosoof Michel Foucault, als aan zijn vader Jerome Lindon die tot aan zijn dood in 2001 de leiding had van uitgeverij Les Editions de Minuit. Lees de bespreking in Le Monde.

De prix Fémina werd op maandag 7 november jaar toegekend aan Simon Libérati voor Jayne Mansfield 1967 In deze roman, die begint met een minutieuze beschrijving van het ongeval waarbij zij in 1967 op tragische wijze om het leven kwam, laat Simon Libérati de beroemde Amerikaanse actrice herleven. In het volgende filmpje spreekt de auteur over zijn ‘ideale bibliotheek’ en over zijn bekroonde roman.

  
                                    
Op 7 november werd ook de prix Goncourt des lycéens uitgereikt. Deze prijs ging naar de roman Du domaine des murmures van Carole Martinez. Zij schreef het verhaal van de jonge Esclarmonde die ervoor kiest om zich te wijden aan God en zich in een cel laat inmetselen. De vele wendingen in de roman nemen ons mee naar het rijk van de levenden en de doden. Lees de bespreking van Nicole Volle in haar blog Enfin Livre! .

Een dag later ontving Delphine de Vigan de prix Renaudot des lycéens voor Rien ne s’oppose à la nuit.  In deze roman, die eerder dit jaar werd bekroond met de Prix du Roman Fnac  beschrijft  De Vigan het zware leven van haar moeder Lucille die in 2008 overleed.  Zie voor een kort interview met de schrijfster.

About blognostrumuva

blog voor de Collectie Romaanse Talen van de Universiteitsbibliotheek van de UvA (universiteit van Amsterdam)
This entry was posted in Frans and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s