Literaire prijzenregen in Frankrijk

Het regent literaire prijzen in Frankrijk. Deze week werden maar liefst drie prestigieuze prijzen uitgereikt: de Grand Prix du Roman de l’Académie française, de Prix Goncourt en de Prix Renaudot. 
 

Donderdag 27 oktober ontving Sorj Chalandon de Grand Prix du Roman de l’Académie française 2011voor Retour à Killybegs.  In deze roman, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een voormalig IRA-strijder die in het geheim voor de Britten werkte, kruipt Chalandon in de huid van de verrader en beschrijft de gebeurtenissen vanuit zijn gezichtspunt.
Bekijk een video waarin Chalandon over zijn roman vertelt.

 
De prestigeuze Prix Goncourt werd woensdag 2 november uitgereikt aan debutant Alexis Jenni. De 48-jarige leraar biologie in Lyon kreeg de prijs voor zijn de roman L’Art Français de la Guerre, over de koloniale oorlogen in Algerije en Zuidoost-Azië.
Margot Dijkgraaf bespreekt op haar weblog  alle finalisten. Over de roman van Jenni zegt ze: “‘Het moet wel raar lopen als de Académie Goncourt maandag niet besluit deze ambitieuze roman, de enige die werkelijk een grote greep doet, te bekronen.”
 
De Prix Renaudot gaat dit jaar naar Emmanuel Carrère voor zijn boek  Limonov, een ‘subjectieve’ biografie over het bewogen leven van de Russische politicus, dichter en schrijver Eduard Limonov.
In zijn  blog La république des livres wijdde Pierre Assouline op 11 september j.l  een uitgebreid bericht aan deze roman en de hoofdpersoon.
 
En nog is de prijzenregen niet afgelopen. Komende dagen kunnen we de Prix Médicis (4 november) en de Prix Femina (7 november) tegemoet zien.

About blognostrumuva

blog voor de Collectie Romaanse Talen van de Universiteitsbibliotheek van de UvA (universiteit van Amsterdam)
This entry was posted in Frans and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s