Icoon-foto van de Spaanse Burgeroorlog lijkt in scène gezet

'The falling soldier' is door de bibliotheek van het P.C. Hoofthuis gekozen als imago van de avond over de Spaanse Burgeroorlog.

De stervende soldaat maakte Capa wereldberoemd, en is een van de bekendste (oorlogs) foto’s ooit. Nadat er al eerder twijfels waren over de authenticiteit van de foto, is er nu een veel luguberder versie van het ontstaan van deze foto. Was Robert Capa verantwoordelijk voor de dood van Federico Borrell García? (bron: Geschiedenis 24.nl)

Waar of niet is deze foto een icoon geworden van de Spaanse Burgeroorlog.  De bibliotheek van de P.C. Hoofthuis heeft de Spaanse Burgeroorlog  als thema gekozen in het kader van  ‘De maand van de geschiedenis’.  Daarom  organiseert de bibliotheek op donderdag 27 oktober een avond met lezingen van Gijs Mulder (RU) en Michiel van Kempen (UvA), en een vertoning van de film Land and Freedomvan Ken Loach.

Toegang is gratis. Graag wel reserveren: R.M.Koehorst@uva.nl

De eerste twijfels over de echtheid van de foto ontstonden in 1975, toen journalist Phillip Knightley ontdekte dat Capa op exact dezelfde locatie een foto van een andere stervende soldaat had genomen. Ook bleken er in zijn nagelaten contact-afdrukken foto’s te zitten van een lachende groep soldaten op dezelfde locatie. Volgens Knightley zou Capa aan Borrell Garcia en zijn maten gevraagd hebben om wat acties te ensceneren. Toen ze daarbij echt gingen schieten, werden de Franco-gezinde troepen in de buurt gealarmeerd en namen de groep onder vuur. Daarbij zou Borrell Garcia dodelijk zijn getroffen.

Recent geografisch onderzoek van Jose Manuel Susperregui, op El Periódico de Catalunya gepubliceerd, toont aan dat de foto op minstens 50 kilometer afstand van Cerro Muriano, de toenmalige frontlinie is gemaakt. Capa heeft altijd beweerd dat de foto bij Cerro Muriano werd gemaakt. Capa zelf heeft nooit uitsluitsel gegeven over zijn beroemdste foto. In 1954 kwam hij tijdens de Eerste Indochinaoorlog om toen hij in Vietnam op een landmijn stapte.

Over blognostrumuva

blog voor de Collectie Romaanse Talen van de Universiteitsbibliotheek van de UvA (universiteit van Amsterdam)
Dit bericht werd geplaatst in Bibliotheek, Catalaans, Spaans en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s