Toneelgroep Amsterdam speelt Molière

Vrijdag 24 september is in de Stadsschouwburg in Amsterdam De Vrek van Molière in première gegaan, met Hans Kesting in de hoofdrol.

Molières klassieke komedie wordt in de handen van Ivo van Hove een grimmig familieportret waarin alle relaties worden bepaald en geperverteerd door geld. De scrupuleuze vader Harpagon regeert zijn familie met ijzeren hand. Zijn levensdevies: winnen en het vrijwaren van het familiekapitaal. Geld is het enige wat Harpagon bindt met zijn zoon Cléante en dochter Elise. Wanneer Harpagon de huwelijkskandidate van zijn eigen zoon wil huwen uit louter materiële overwegingen, ontstaat er tussen vader en zoon een bikkelharde strijd. Bij Van Hove niet alleen een hilarische komedie, maar de diagnose van een op geld gebaseerde samenleving waarin de mechanismen van de zakenwereld binnensijpelen in de meest intieme levenssfeer.

Het stuk is tot 16 december in Nederland te zien.  Zie de  Speellijst.

Van Hove: ‘Ik vond in De Vrek een rijkdom aan theatrale vormen. Naast een komedie, een koningsdrama tussen vader en zoon, ik ontdekte scènes die door Ingmar Bergman zouden kunnen geschreven zijn, ik ontdekte Tennessee Williams en suïcidale scènes als uit het werk van Sarah Kane. En zo wil ik het stuk regisseren: vol stijlbreuken, vol onderbrekingen, geen enkele scène vloeit in een gelijkmatige beweging door, als een eigentijdse sonate, een muziekstuk dat pijn doet, dat wringt en schuurt.’

About blognostrumuva

blog voor de Collectie Romaanse Talen van de Universiteitsbibliotheek van de UvA (universiteit van Amsterdam)
This entry was posted in Frans and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s