Tot 25 september te zien: “De ingebeelde zieke” van Molière

In 2009 was De ingebeelde zieke van Molière een groot succes bij De Utrechtse Spelen. Alle reden om het stuk opnieuw uit te brengen. Jos Thie, artistiek  directeur van De Utrechtse Spelen, regisseert met hoofdrollen voor Paul R. Kooij, Loes Luca en Georgina Verbaan.

De ingebeelde zieke speelt in Parijs. De rijke Argan is kerngezond, maar denkt dat hij van alles onder de leden heeft. Hij brengt zijn dagen door met roepen om doktoren en klagen over hun rekeningen. Maar hij heeft een slim plan: als hij zijn dochter Angélique nou uithuwelijkt aan een (onaantrekkelijke en tamelijk idiote) jonge arts, krijgt hij voortaan gratis medische verzorging. De meid Toinette en zijn echtgenote Béline zien daar helemaal niets in.

Jos Thie maakt van De Ingebeelde Zieke een uitbundige, muzikale theateravond. Uitgangspunt vormt de originele barokmuziek, die Marc-Antoine Charpentier op verzoek van Molière componeerde. 350 Jaar lang waren deze partituren zoek, totdat John Powell ze in de jaren ‘80 terugvond in de archieven van de Comédie Française. Opvallend genoeg zijn de muziek van Charpentier en de daarop gebaseerde tussenspelen sinds hun ontdekking nauwelijks gebruikt als basis voor een hedendaagse theaterproductie. Eigen onderzoek van Thie en zijn artistieke team wijst uit dat de muziek en de ensceneringen van de entr’actes aan de basis lagen van de originele voorstelling uit 1673.

Stadsschouwburg Utrecht – do 18 augustus t/m za 3 september 2011
De Rotterdamse Schouwburg – di 6 september t/m zo 11 september 2011
Stadsschouwburg Amsterdam – di 20 september t/m zo 25 september 2011

About blognostrumuva

blog voor de Collectie Romaanse Talen van de Universiteitsbibliotheek van de UvA (universiteit van Amsterdam)
This entry was posted in Frans and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s