Ronald de Rooy bespreekt Pennacchi

In het dagblad Trouw van 16 juli 2011 bespreekt Ronald de Rooy de Nederlandse vertaling van Canale Mussolini van Antonio Pennacchi, een epos over een boerenfamilie uit Noord-Italië die zich vestigt in het moerasgebied ten zuiden van Rome tegen de achtergrond van twee wereldoorlogen en de opkomst van Mussolini.

Dit boek won in 2010 de Premio Strega

De hele recensie is na te lezen via de database LexisNexis Academic NL waar de UvA een abonnement op heeft (alleen te raadplegen binnen het Uva-domein).
De Italiaanse versie is te vinden in de bibliotheek van het Bungehuis:  120 ITA MB Penn 1.

De Rooy schrijft:  “Hoewel sommige technische, agrarische en historische beschrijvingen iets te langdradig zijn, is ‘Het Mussolinikanaal’ om verschillende redenen een boeiende leeservaring. Niet eerder werd de geschiedenis van de Agro Pontino in literatuur vervat. En bijzonder origineel is de figuur van de nuchtere, volkse verteller die ondanks zijn fascistische denkbeelden toch redelijk sympathiek en vooral authentiek overkomt. Af en toe trekt hij rake vergelijkingen met Italië’s actualiteit (van bootvluchtelingen tot Berlusconi) en we zijn het bijna met hem eens als hij weer eens geërgerd reageert op de politiek-correcte opmerkingen van zijn onbekende toehoorder.”

Gegevens Nederlandse vertaling: Antonio Pennacchi: Het Mussolinikanaal. Uit het Italiaans vertaald door Mieke Geuzebroek en Pietha de Voogd. De Bezige Bij, Amsterdam. ISBN 9789023463443; 511 blz. EUR 29,90

About blognostrumuva

blog voor de Collectie Romaanse Talen van de Universiteitsbibliotheek van de UvA (universiteit van Amsterdam)
This entry was posted in Italiaans and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s