In het dagblad Trouw van zaterdag 14 januari bespreekt Ronald de Rooy  de debuutroman van Francesca Melandri:  Eva dorme.

In dit boek beschrijf Melandri Eva’s familieverhaal, dat zich afspeelt zich in Zuid-Tirol en begint in de woelige jaren na de Eerste Wereldoorlog. Eva is de dochter van de ongehuwde Duitstalige Gerda. Als haar moeder verliefd wordt op de Vito Aniana, een Calabrese soldaat die deel uitmaakt van Italiaanse bezettingsmacht, wordt deze liefde van alle kanten tegengewerkt. De politieke tegenstellingen en morele bezwaren blijken niet te overwinnen. En zo groeit Eva op zonder vader. Aan het eind van de roman vindt er een ontroerende ontmoeting plaats tussen Eva en de man die niet haar vader kon worden.
Melandri plaatst Eva’s verhaal tegen de achtergrond van de kwestie Zuid-Tirol/Alto Adige, een bewogen episode die door de schrijfster echt tot leven wordt gewekt.

Lees de hele recensie in de database LexisNexis  (binnen het UvA-domein).
De Italiaanse versie, Eva dorme,  is te vinden in de bibliotheek van het Bungehuis.
Gegevens Nederlandse vertaling: Francesca Melandri: Eva slaapt. Uit het Italiaans vertaald door A. Habers. Cossee, Amsterdam. ISBN 9789059363175; 392 blz. EUR 19,90

About these ads